Polska kuchnia ma ładne tradycje oraz do dzisiaj w rejonach spożywa się stereotypowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Ażeby je przyrządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz chwilę smażyć. Wlać ocet, doliczyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać oraz dusić parę minut. Zdjąć z ognia oraz dołączyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy poprawnie się zmarnują i przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich należy też węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno stosowane do wędzenia nadaje rybie charakterystyczny smak.
polecana restauracja w Krakowie
Kaszuby są bardzo bogate w ryby, właśnie dlatego kuchnia ta tak nieraz je wykorzystuje. Na przeróżne sposoby, w wielu przypadkach ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w najróżniejsze, rozkoszne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady i kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Dziś zwykle zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych lokalnych zup należy także krupki.