Dla miłośników kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, perfekcyjną propozycją jest kuchnia italiano, a w związku z tym nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym świecie, a dania jakimi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w największym stopniu kultowych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z gigantycznej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, jednak i parmezanu – sera, który lubią wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej renomy kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do jakich przystają między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i bezsprzecznie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi lubią też pomidory, oliwki, czosnek i bezsprzecznie cebulę.
Złączenie odpowiednich składników z stosownymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Najogromniejszym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz schematycznych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.